Sasvári Marcell @ Írok neki

Adatvédelmi tájékoztatás

Az adataira a GDPR-irányelveknek megfelelően vigyázunk.
Levele elküldésével elfogadja adatvédelmi tájékoztatónkat.
Elfogadom
03.
26.
10:14

Egy hónap után úgy tűnik stratégiát válthat Putyin

Továbbra is súlyos a háborús helyzet Ukrajnában, de úgy tűnhet Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiát válthat miután elképzelt villámháborújából, költséges állóháborúba kényszerült a 2014 óta készülő ukrán hadsereggel, és nyugatról kapott fegyvereikkel.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
21.
22:25

A TikTokon is álhírek terjednek az ukrán háborúról

Egy álhírekre specializálódott megfigyelőcég azt tesztelte, mennyi időt kell eltölteni a kínai tulajdonban levő TikTok videómegosztó oldalon ahhoz, hogy egy új felhasználó elvesszen a háborús propagandában. A NewsGuard szerint átlagosan 40 percen belül jutnak a felhasználók olyan tartalomhoz, amely hamis képet fest a háborúban résztvevő mindkét félről. Ehhez semmiféle keresést nem kell használni, csak egyszerűen kellő ideig pörgetni az automatikusan összeállított "For you" szekciót. A cég szerint túl könnyen elérhetőek a hamisított propagandavideók, és ez elsősorban az alkalmazás hanyag önellenőrzésének köszönhető. Erről bővebben itt olvashat.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
21.
17:12

Gránátokkal támadtak az oroszok Herszonban

Az ukrán kikötőváros lakói az oroszok ellen vonultak fel, amikor gránátok robbantak a tüntetők között. Herszon volt az első nagyobb település, amit sikerrel bevettek az oroszok. A fehérorosz Nexta Twitter-felvételén géppuska tűz és robbanások is hallhatók. Jelentésük szerint az ukrán tüntetők egy feliratot akartak eltüntetni, ami a "mennyei száz" néven emlegetett ukrán hősöknek állított emlékművön nevezte őket a donbaszi gyerekek gyilkosainak.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
15.
18:38

Eddig több mint 100 ezer ukrán vonatozhatott ingyen a MÁV jóvoltából

A magyar vasúttársaság az ukrajnai háború kezdete óta biztosítja a határállomásról az ingyenes közlekedést azoknak az embereknek, családoknak, akik Magyarországra érkeznek. Az utasokat többnyire különvonatok, illetve a megerősített menetrend szerinti vonatok szállítják, elsősorban Budapestre - írja az MTI.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
15.
18:22

Az oroszok inkább kilépnek, minthogy kitegyék őket

Oroszország kilépett az Európa Tanácsból, az emberi jogokat felügyelő strasbourgi székhelyű szervezetből, megelőzve az ukrajnai inváziója miatti esetleges kizárását.Pjotr Tolsztoj, a tanács parlamenti közgyűlésében működő orosz delegáció vezetője a Telegram-csatornáján közölte, hogy átadta Szergej Lavrov külügyminiszter levelét, amelyben bejelentette Moszkva döntését.Az Európa Tanács február 25-én, egy nappal azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, felfüggesztette tagságát. Hétfőn Denisz Smihal ukrán miniszterelnök sürgette a tanácsot, hogy zárja ki Oroszországot.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
15.
17:00

Több tízezer szír katona erősítheti az oroszokat Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb erőket mozgósíthat Ukrajna megszállásához. Mintegy 40 000 reménytelen szír jelentkezett seregébe, és állt készenlétbe a besorozáshoz, jelentette a Szíriai Emberijogi Megfigyelőközpont. Az elsődleges motivátor a pénz.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
15.
16:32

Macron mentességet adna az orosz tévét megrohanó aktivistának

Emmanuel Macron francia elnök ki szeretné menekíteni azt a tévés riportert, aki hétfőn este az orosz állami csatorna híradóján jelent meg egy háború ellenes táblával, amin többek közt az is szerepelt, hogy a köztévé hazudik a nézőinek. Marina Ovszjannyikova tisztában volt vele, hogy munkáját is elveszíti, de börtönbe fog kerülni tettéért.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
15.
15:48

Az oroszok föltekerték a gázcsapot

A Gazprom kedden azt közölte, hogy a Független Államok Közösségén (FÁK) országain kívüli gázexportja március első 15 napján 15,6 százalékkal volt nagyobb február és 39,9 százalékkal nagyobb január azonos időszakához képest.

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
15.
15:18

Beszakadó olajárak, folyamatos bombázás és 3 millió menekült a háború 20. napján

Szorul a hurok Kijev körül, egy panelblokkot célzó éjjeli rakétatámadásban legalább 4 civil meghalt. Vitalij Klicskó polgármester 36 órás kijárási tilalmat rendelt el a közelgő orosz erők miatt. Ukrán tábornokok eligazítást tartottak a város védhetőségéről, miközben a cseh, lengyel, és szlovén államfő Volodimir Zelenszkij elnöknél tett látogatást, derül ki az Al Jazeera jelentéseiből.Zelenszkij Boris Johnson brit elnökkel, és a balti országok vezetőivel is tárgyalt, videóhíváson keresztül. A beszélgetésen arra emlékeztette őket, hogy Európa szabadságáért is küzdenek Ukrajnában, és megkérte a feleket, hogy segítsenek magukon azzal, hogy még több fegyvert küldenek az ukrán hadseregnek. Hálás minden segítségért, de enélkül nehezen tudnák megtörni az orosz offenzívát.Az ENSZ bejelentette, hogy keddre az Ukrajnát elhagyók száma megközelítette a 3 milliót. A menekültek fele-fele arányban felnőttek és gyerekek, így elmondható, hogy a háború kitörése óta minden percre jut legalább 1-1 menekülő ukrán mindkét korcsoportból. A legtöbben továbbra is Lengyelországot választják, akik a tömegek 60 százalékát fogadták eddig. Őket követi Románia, Moldova, Magyarország, és Szlovákia 400 és 200 ezer közti számokkal.A keddi sikeres evakuáció után, mára 2000-re nőt azoknak az autók száma, akik el tudták hagyni a napok óta ostrom alatt álló Mariupol városát. Ezelőtt hiába egyeztek meg többször humanitárius folyósóról a felek, az oroszok mindig tüzelni kezdtek a környékre. A városban továbbra sincs áram és az élelmiszerek is fogynak, legalább 200 ezer ember vár további segítségre, de a segélyt szállító konvojok nem tudnak bejutni, jelenti a SkyNews.A tűzszüneti tárgyalások viszonylagos javulása, és az OPEC közbenjárásának köszönhetően jelentősen visszaestek az olajárak. Utoljára a konfliktus előtt volt 100 dollár körül a hordónkénti ár, és bár a túlzott optimizmus nem feltétlenül indokolt, a visszaesés bizonyosan nem jön jól az orosz hadigépezetnek. Oroszország vámtarifanöveléssel igyekszik ellentartani a veszteségnek.Vlagyimir Putyin egyik elsőszámú propagandaeszközében zavar keletkezett, amikor az egyik dolgozó egy háborúval szembesítő tábával ugrott elő az állami tévé híradójában. Az akciónak kétségtelenül komoly következményei lehetnek mindkét irányba. Az ENSZ arra szólította föl Oroszországot, hogy a bemondót ne érje hátrányos megkülönböztetés, szólásszabadságának gyakorlása miatt.Az Ukrinform összefoglalója szerint 2022. február 24. és 2022. március 14. között Oroszország összes harci vesztesége Ukrajnában meghaladta a 12 000 katonát. Állítólag az orosz hadsereg 389 harckocsit, 1249 páncélozott harcjárművet, 150 tüzérségi rendszert, 64 többszörös rakétakilövő rendszert, 34 légvédelmi harcászati rendszert, 77 repülőgépet, 90 helikoptert, 617 gépjárművet, három hajót, 60 üzemanyagtartályt és nyolc pilóta nélküli légi járművet veszített. (Az ukrán adatokat érdemes némi fenntartással kezelni.)

Szerző(k): Sasvári Marcell
03.
15.
14:32

Most egy Lengyelországba kóricáló drónt szedtek le az ukránok

Az ukrán hadsereg közölte, hogy egy orosz megfigyelő drónt észlelt, amely átrepült a szomszédos Lengyelországba, majd lelőtték amikor az ismét belépett az ukrán légtérbe. Ez már nem az első eset, hogy egy orosz eszköz NATO tagállam területére téved.

Szerző(k): Sasvári Marcell